FARINA 1709 » Složení
Farina 1709 - složení

 

Název parfému: Farina 1709 Eau de Cologne Original

Rok vytvoření: 1709

Parfumér: Johann Maria Farina (1685-1766)

Složení:

Hlava – svrchní tóny: Bergamot, Citron, Mandarinka

Srdce - střední tóny: Galbanum, Jasmín, Violka,

Tělo – nízké tóny: Santalové dřevo, Cedrové dřevo, Olibanum, Mošus

 

BERGAMOT-  Oranžovník citronový (Citrus aurantium bergamia)

BERGAMOT-  Oranžovník citronový

je stále zelený subtropický strom, který dorůstá až 5 metrové výšky a vyskytuje se hlavně ve středomoří. Bergamot se pěstuje pro velmi aromatické, světle žluté plody, hruškovitého tvaru, které jsou podobné citrónům. Z ovocné kůry se získává velmi ceněný éterický olej pro výrobu čajů (Earl Grey, Lady Gray), léčiv , kosmetických přípravků a parfémů, kde je součástí svrchních tónů, takzvané hlavy parfému. Bergamotka nejen že krásně citrusově voní, ale údajně i příznivě působí na odstranění depresivních stavů a smutku a uvolňuje organismus vystavený dlouhodobé stresové, fyzické nebo psychické zátěži (potlačuje únavu, zlost, uklidňuje nervový systém).

 

 

CITRON - Citroník obecný (Citrus medica)

CITRON - Citroník obecný

patří do rodiny citrusů, původně pochází ze středního východu a ve velké míře se průmyslově pěstují hlavně v Itálii. Silice citronová (oleum citri) je velmi oblíbenou přísadou do parfémů i léčivých a kosmetických přípravků pro její čistotu evokující a mysl povzbuzující vlastnosti. Samotná vůně citronu je velmi svěží, kyselá, lehce nasládlá a přesto hořká. Každá část plodu voní trochu jinak, od kyselé vůně šťávy, po hořce štiplavé a plnější tóny kůry. Zkrátka když se řekne „ citrusová vůně“, tak většina z nás si představí právě tu krásnou a svěží vůni citronu.

 

 

 

MANDARINKA – Oranžovník vzácný (Citrus nobilis reticulata)

MANDARINKA – Oranžovník vzácný

se pěstuje hlavně v Itálii, Španělsku, Řecku, Japonsku, Číně, Brazílii a USA . Éterický olej z mandarinky má jemné, sladce citrusové vysoké tóny a teplé, téměř květinové hluboké podtóny. Mísí se dobře s ostatními citrusy, santalovým dřevem, kořením, levandulí, meduňkou, ylang-ylangem, cypřišem, neroli (květy hořkého pomeranče) i růžovým dřevem (oleandrové větvičky). Celkově povznáší a osvěžuje, uklidňuje a navozuje dobrou náladu.

 

 

 

 

 

 

LOČIDLO GALBANORODÉ – Galbaník (Ferula galbaniflua)

LOČIDLO GALBANORODÉ – Galbaník

Galbanum je klejopryskyřice žlutavě hnědého - jantarového zabarvení, která se získává z poraněných pletiv statné okoličnaté rostliny, takzvaného Galbaníku.
Dává jemnou balzámovitou, po listech a mechu vonící prchavou silici dodávající parfémům květinový tón. Údajně působí proti stresu, depresím, hysterii a neklidu.
Pryskyřice má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti a pěstuje se hlavně v Sýrii, Turecku a Iráku.

 

 

 

JASMÍN PRAVÝ (Jasminum officinale)

JASMÍN PRAVÝ

Je spolu s růží nejpoužívanější rostlinou v parfumářství. Z jeho něžných, bílých kvítků se získává jeden z nejdůležitějších éterických olejů, jehož silná, medová vůně s ovocnými podtóny je tradičně spojována se smyslností a erotikou. Parfémům dodává hladkost a energii. Rostlina pochází z Egypta, Alžírska a jižní Asie a hojně se pěstuje v jižní Francii a Itálii. Květy se sbírají ručně před svítáním a poskytují jen velmi malou výtěžnost éterického oleje a tak je výroba z pravých kvítků jasmínu velmi nákladná.

 

 

 

 

VIOLKA VONNÁ (Viola odorata)

VIOLKA VONNÁ

Tato malá, delikátně a sladce svěže vonící květinka se pěstuje nejen pro krásu a vůni, ale ve Francii se používá i k výrobě lahodných bonbónů, desertů, zmrzlin, sirupů, medu, marmelád, čajů a likérů. Vůně fialek působí uklidňujícím a tajemným dojmem.

 

 

 

 

 

 

SANTAL BÍLÝ (Santalum Album)

SANTAL BÍLÝ

Je název pro listnaté stromy s vzácným aromatickým dřevem a těží se převážně v Indii. Z bílého santalového dřeva, které má vysoký obsah vonných silic, se získává hustý, světle žlutý éterický olej, který má velmi trvalou vůni. Na rozdíl od mnoha jiných aromatických dřevin, si svou vůni udržuje po léta. Pro jeho léčebné vlastnosti a vůni je od pradávna využíváno pro léčitelské, náboženské a řezbářské účely. Pravé santalové dřevo dodává tradiční dřevitý tón chyprovým vůním i orientálním parfémům.

 

 

 

CEDR HIMALÁJSKÝ (Cedrus deodara)

CEDR HIMALÁJSKÝ

Je odpradávna v mnoha kulturách považován za boží strom, neboť z jeho dřeva byl vybudován například Šalamounův chrám v Jeruzalémě nebo Apollonův chrám v Athénách. Při vykuřování má vzácné cedrové dřevo údajně posilující a harmonizující účinek a jeho teplá a kořeněná vůně slouží ke znovuobjevení vnitřní síly, moci a vitality. Cedrová silice se získává destilací a v parfémech se užívá jako základ vyznačující se vytrvale dřevitým tónem.

 

 

 

KADIDLOVÍK PRAVÝ (Boswellia sacra) – OLIBANUM

KADIDLOVÍK PRAVÝ - OLIBANUM

Neboli kadidlo je vonná klejopryskyřice, která se získává nařezáním kůry kmene Kadidlovníku. Pryskyřice na vzduchu tuhne v žlutavou nebo červenou hmotu – gummi olibanum. Roste v Arábii a východní Africe. Olibanum se vyznačuje typickou balzámově kořenitou, lehce citrusovou vůni s podtóny jehličnanů. Kadidlo se často používá jako složka parfémů s orientálním akcentem a má výjimečné fixační vlastnosti.

 

 

 

 

MOSCHUS – MOŠUS – PIŽMO

KABAR

je pronikavá látka, kterou produkují samci Kabara pižmového (Moschus moschiferus)
pro značkování svého teritoria. Pižmo obsahuje substance, které mají strukturu podobnou feromonům a jsou považovány za afrodiziakum. V parfumérii jsou součástí těla – základu jako fixátor k prodloužení trvanlivosti. Říká se, že nejpříjemnější vůní ze všech látek živočišné říše a nejintenzivnější ze všech známých vonidel vydává právě mošus neboli pižmo. Proto se používá pouze ve velmi zředěné koncentraci a parfémy i s nepatrnou příměsí mošusu jsou velmi oblíbené. Lov srncům podobných Kabarů je dnes z důvodu jejich ohrožení zakázán a pižmo je dnes vyráběno i synteticky.

Kabar pižmový

CUIR DE RUSSIE - složení

Název parfému: RUSSISCH LEDER  Cuir de Russie (Ruská kůže)

Rok vytvoření: 1925

Parfumér: Johann Maria Farina (1685-1766)

Složení:

Hlava – svrchní tóny: Citron, Bergamot, Bazalka

Srdce - střední tóny: Kapradina, Karafiát, Vetiver, Ylang-ylang, Pelargonie, Skořice, Cedrové dřevo

Tělo – nízké tóny: Ruská kůže, Mošus, Styrax, Mech, Vanilka

 

BERGAMOT-  Oranžovník citronový (Citrus aurantium bergamia)

BERGAMOT-  Oranžovník citronový

je stále zelený subtropický strom, který dorůstá až 5 metrové výšky a vyskytuje se hlavně ve středomoří. Bergamot se pěstuje pro velmi aromatické, světle žluté plody, hruškovitého tvaru, které jsou podobné citrónům. Z ovocné kůry se získává velmi ceněný éterický olej pro výrobu čajů (Earl Grey, Lady Gray), léčiv , kosmetických přípravků a parfémů, kde je součástí svrchních tónů, takzvané hlavy parfému. Bergamotka nejen že krásně citrusově voní, ale údajně i příznivě působí na odstranění depresivních stavů a smutku a uvolňuje organismus vystavený dlouhodobé stresové, fyzické nebo psychické zátěži (potlačuje únavu, zlost, uklidňuje nervový systém).

 

 

CITRON - Citroník obecný (Citrus medica)

CITRON - Citroník obecný

patří do rodiny citrusů, původně pochází ze středního východu a ve velké míře se průmyslově pěstují hlavně v Itálii. Silice citronová (oleum citri) je velmi oblíbenou přísadou do parfémů i léčivých a kosmetických přípravků pro její čistotu evokující a mysl povzbuzující vlastnosti. Samotná vůně citronu je velmi svěží, kyselá, lehce nasládlá a přesto hořká. Každá část plodu voní trochu jinak, od kyselé vůně šťávy, po hořce štiplavé a plnější tóny kůry. Zkrátka když se řekne „ citrusová vůně“, tak většina z nás si představí právě tu krásnou a svěží vůni citronu.

 

BAZALKA PRAVÁ (Ocimum basilicum)

BAZALKA PRAVÁ

Je jednoletá teplomilná a světlomilná rostlinka, která je využívána jako voňavé a léčivé koření. Je známá už od starověku a pochází pravděpodobně z Indie. Pěstovala se i v Africe a Persii a věnce z pravé bazalky byly nalezeny ve starověkých hrobkách Faraonů. Vyrostla údajně i kolem Ježíšova hrobu po jeho z mrtvých vstání.
Některé národy ji proto považují za posvátný symbol lásky a připravují z ní  posvátné vonné vody a květináče s Bazalkou umisťují do blízkosti oltářů. Rostlinky bazalky využívá i kosmetický a voňavkářský průmysl a je součástí mýdel, kosmetiky pro ošetření těla, ale i součástí parfémů.

 

 

KAPRADINA (Pteriodophyta)

KAPRADINA

Díky svěží vůni lesní zeleně dala jméno celé skupině parfémů – Fougére vůně.
„Fougére“ znamená francouzsky „kapradí“ a již v 19 století se vyráběla vůně zvaná
„Fougére Royale“ (Královské kapradí), která byla vytvořena ve slavném domě Houbigant.  V parfémech této skupiny se často kromě kapradiny vyskytují levandule,
kumarin, dubový mech či koření a jejich vůně je čerstvá, mechově chladná a vlhce zemitě kořeněná. Inspirací jsou svěže zelené lesy, kde se kapradiny běžně vyskytují.
Ač nemají květy, jsou přesto velmi oblíbené v moderní parfumérii a jsou součástí středních tónů.

 

KARAFIÁT – HVOZDÍK (Dianthus)

KARAFIÁT – HVOZDÍK

Již ve starověkém Řecku byla tato květina pro svou libou vůni prý velmi oblíbená a byla nazývána božskou květinou (řecky Dios – Bůh, Anthos – květina). Hvozdíky a karafiáty se v přírodě vyskytují po celém světě a jejich rod čítá okolo 320 druhů.
Této Diovo květiny bylo vyšlechtěno více jak 27 000 variant. Neuvěřitelné!
Karafiát dodává parfémům smyslně sladkou, mírně kořeněnou vůni, která působí nostalgickým starodávným dojmem a někdy ve vůních vytváří dojem skořicového nebo hřebíčkového podtónu.

 

 

VETIVER – Vousatka draslavá (Vetiveria zizanoides)

VETIVER – Vousatka draslavá

je druh vonné trávy z jejichž kořenů se destiluje silice – olej který v Indii nazývají kuskusový nebo veti-verový. Vyznačuje se těžkou balzámově zemitou , lesní vůní se sladkokyselým akcentem. Používá se jako ceněný stabilizátor. Díky výrazně maskulinnímu charakteru se Vetiver používá převážně při výrobě pánských parfémů, uplatňuje se i v chyprových vůních. V Indii vyrábějí z oddenku vousatky i rohož, záclonky a stínítka, která po namočení vodou vydávají příjemnou a chladivou vůni.

 

 

YLANG – YLANG – Kananga vonná (Cananga odorata)

YLANG – YLANG – Kananga vonná

Je tropický, až 20m vysoký strom pocházející z Indonésie a Filipín. Éterický olej se vyrábí z čerstvě sbíraných květů a jsou mu přisuzovány afrodiziakální účinky. Ylang -  ylang v překladu znamená „květina květin“ a v Indonésii se květy z tohoto posvátného stromu lásky při svatební noci rozprostírají na lůžko novomanželům. Opojná vůně připomíná jasmín a obohacuje mnohé kompozice teplem a elegancí.

 

 

 

ČAPÍ NOS NEJVONNĚJŠÍ – PELARGONIE (Pelargonium odoratissimum) GERANIUM

ČAPÍ NOS NEJVONNĚJŠÍ – PELARGONIE

je oblíbenou složkou hlavně pánských parfémů, ale muže se přidávat i do dámských.
Vůně je jemná, květinově  svěží a připomíná růže a mátu se vzdáleným nádechem citrusů. Pelargonie uvolňuje psychické napětí a úzkost a zlepšuje náladu.
Pelargonie je až jeden metr vysoká bylina, která je celá protknutá vonnou silicí. Před rozvitím květů se z celé rostliny získává geraniový neboli pelargoniový olej, který je oblíbenou složkou toaletních mýdel a parfémů. Často se jím falšoval i olej růžový

 

 

SKOŘICE – Skořicovník pravý (Cinnamomum ceylanicum)

SKOŘICE – Skořicovník pravý

je keř nebo strom dorůstající do výšky až 10m. Původním domovem je Ceylon a nyní se pěstuje i v Indii, Číně, Brazílii, Americe i Africe. Sběrači loupou kůru z mladých větviček, která se pak suší, aby se z ní následně extrahoval vonný skořicový olej, který obsahuje až 90% cinnamaldehydu. Cinnamaldehydem se dochucují žvýkačky, zmrzliny, čaje i nápoje a parfémům dodávají teplou, přírodně sladkou a ovocnou vůni.

 

 

 

CEDR HIMALÁJSKÝ (Cedrus deodara)

CEDR HIMALÁJSKÝ

Je odpradávna v mnoha kulturách považován za boží strom, neboť z jeho dřeva byl vybudován například Šalamounův chrám v Jeruzalémě nebo Apollonův chrám v Athénách. Při vykuřování má vzácné cedrové dřevo údajně posilující a harmonizující účinek a jeho teplá a kořeněná vůně slouží ke znovuobjevení vnitřní síly, moci a vitality. Cedrová silice se získává destilací a v parfémech se užívá jako základ vyznačující se vytrvale dřevitým tónem.

 

JUCHTA

JUCHTA

dříve nazývaná  „RUSKÁ KŮŽE“ nebo  „RUSKÁ JUCHTA“ je jemně zpracovaná, telecí nebo hovězí, useň,  vyčiněná přírodními tříslovinami z vrbové kůry a po té napuštěna tukem nebo olejem z březového dehtu. Kožené tóny v dámských i pánských parfémech jsou považovány za decentně elegantní a stejně jako vůně deště, trávy nebo lesa v nás toto přírodní aroma vyvolává většinou pozitivní pocity. Zvláště ženy si pak vůni kůže spojují s mužnou silou a vášní již od pradávna.

 

 

MOSCHUS – MOŠUS – PIŽMO

KABAR

je pronikavá látka, kterou produkují samci Kabara pižmového (Moschus moschiferus)
pro značkování svého teritoria. Pižmo obsahuje substance, které mají strukturu podobnou feromonům a jsou považovány za afrodiziakum. V parfumérii jsou součástí těla – základu jako fixátor k prodloužení trvanlivosti. Říká se, že nejpříjemnější vůní ze všech látek živočišné říše a nejintenzivnější ze všech známých vonidel vydává právě mošus neboli pižmo. Proto se používá pouze ve velmi zředěné koncentraci a parfémy i s nepatrnou příměsí mošusu jsou velmi oblíbené. Lov srncům podobných Kabarů je dnes z důvodu jejich ohrožení zakázán a pižmo je dnes vyráběno i synteticky.

Kabar pižmový

 

 

 

STYRAX – STURAČ BENZOOVÝ ( Sryrax benzoin) nebo také Benzovník

STYRAX – STURAČ BENZOOVÝ

Je středně vysoký strom, z jehož naříznuté kůry se sbírá šedá vonná pryskyřice zvaná Benzoe. Tato balzámová pryskyřice se používá při výrobě kadidel a parfémů,
pro svou sladce vanilkovou, kakaovou až trávu připomínající vůni. Má relaxační a zklidňující účinky a v parfémech je považován za stabilizátor.

 

 

 

 

 

 

 

VANILKA (Vanilla planifolia, Vanilla ponpona)

VANILKA

Je až několik metrů dlouhá, popínavá, žlutozeleně kvetoucí orchidea. Vyskytuje se v tropické oblasti obou polokoulí a cílem sběru jsou plody – nezralé luskovité tobolky, které se suší a po usušení se potírají olejem. Na jejich povrchu se po usušení objevují bílé a lesklé krystalky vanilinu. Přírodní i syntetický vanilin se používá především k ochucování sladkých jídel, pochutin a nápojů a při přípravě vonných esencí pro výrobu parfémů, voňavek, mýdel a jiných hygienických prostředků,
v menší míře i ve farmaceutickém průmyslu a v lékařství, zejména jako doplňková součást tekutých přípravků (kapek, kloktadel aj.) a mastí. Vůně vanilky je sladká a teplá a patří mezi nejpoužívanější v parfumérii.

MECH – MOOS

MECH

Esence se získává z vonného lišejníku rostoucího zejména na dubech, ale i dalších mechů, které mají svou vlastní specifickou vůni. Mech se používá jako stabilizátor do těla parfému a navozuje atmosféru hlubokých lesů se zemitým podtónem.